ديوان اشعار اوحدالدين انوری

اوحدالدین دانشمند، منجم و شاعر، متخلص به انوری. در مهنه از توابع ابیورد متولد شد. ابتدا در مدرسه  منصوریه طوس به تحصیل علوم مختلف پرداخت. در فلسفه، ریاضیات، نجوم، هیئت، علوم معقول و منقول و شاعری دست داشت. از جوانی شعر می‌گفت و ابتدا خاوری تخلص می‌کرد امّا، بعد تخلص خود را به انوری تغییر داد. وی جوانی خود را در بلخ گذراند و سفرهایی به سرخس، مرو، خوارزم، اطراف دشت خاوران و عراق کرد. انوری از مداحان سلطان سنجر سلجوقی بود و پس از آنکه استخراج نجومی او در خصوص اجتماع سیارات هفت گانه در برج میزان و بروز طوفان به خطا رفت از ترس سلطان سنجر به بلخ فرار کرد، اوباش بلخ وی را مورد اهانت و تعرض قرار دادند. او عاقبت به مجدالدین ابوالحسن عمرانی از بزرگان خراسان و قاضی حمیدالدین صاحب مقامات حمیدی  پناه برد. انوری از کسانی است که در تغییر سبک فارسی نقش عمده‌ای ایفا نموده است. اشعار وی پر از اصطلاحات و اشارات به مسائل علمی دقیق و حکمت است و به همین جهت سه شرح بر بعضی اشعار نوشته‌اند. یکی شرح داوودبن محمدعلوی شادیابادی، شرح ابوالحسن فراهانی حسینی و دیگر شرح عبدالرزاق دنبلی. انوری را در شعر پرورش دهنده سبک ابوالفتوح رونی دانسته‌اند. وی در مدح و هجو مهارت داشته است. او در بلخ درگذشت و در جنب مزار سلطان احمد خضرویه مدفون گردید.
دیوان او شامل غزل، قصیده، است. اشعار فکاهی و هزل وی در قالب قطعه آمده است. وی در اشعارش از زبان محاوره استفاده می کرده و به دلیل سادگی و بی پیرایگی طرزی جدید در سرودن را ابداع کرد.

محمد بن علی
محمد بن علی, 24 مرداد
13 🧐 , 0 📥, 0 دیدگاه, 0 ❤

اطلاعات حقوقی و اجازه نشر

ديوان اشعار اوحدالدين انوري
مشخصات كتاب:
شماره كتابشناسي ملي : ‭ف ۴۹۰۲
سرشناسه : انوري محمد، - ۵۸۵؟ق عنوان و نام پديدآور : ديوان انوري نسخه خطي]اوحدالدين انوري آغاز ، انجام ، انجامه : آغاز نسخه "بسمله مقدري نه بالت بقدرت مطلق كند بشكل بخاري چو گنبد ازرق .."
انجام نسخه "...چو بخشش كني مال سايل فزائي چوكوشش كني جان رستم بكاهي تم
: معرفي كتاب ديوان اشعار اوحدالدين انوري است شامل قصائد، قطعات و غزليات بدون ترتيب مشخصات ظاهري : ۲۱۰ برگ ۱۹ سطر، اندازه سطور ۱۶۵x۷۸، قطع ۲۴۰x۱۴۰
يادداشت مشخصات ظاهري : نوع كاغذ: فرنگي نخودي
خط: نستعليق
تزئينات جلد: تيماج قهوه اي تيره مقوايي ساده
حواشي اوراق نسخه حواشي با نشان "۱۲، ص
مهرها و تملك و غيره مهر بيضي [شعاع ۱۳۱۵] (برگ ۴، ۹۸ پ
فرسودگي ناقص بودن صفحات موريانه خوردگي وسيع در كليه اوراق كتاب منابع اثر، نمايه ها، چكيده ها : منابع ديده شده ف ملي (۸۶: ۲)، مشار (۲۲۶۹: )۲
موضوع : شعر فارسي -- قرن ق ۶
شماره بازيابي : ۲۸۲ - ۱۰۲۴/چ ۸۰۲
دسترسي و محل الكترونيكي : http://dl.nlai.ir/UI/36afddf0-ca31-4d0d-8dc8-aae376be9bd9/Catalogue.aspx

اولین کسی باشید که این مطلب را می‌پسندد